Vaikka kylästämme ei kovin montaa raaka-ainetta irtoa, olemme ehtineet silti kokkailla monen moista. Pakkohan se on ollut päästä tesmiin, mitä täällä saisi vähäisillä raaka-aineilla, avotulella sekä vilkkaalla mielikuvituksella aikaan. Mihinkäs sitä koira karvoistaan pääsisi, vaikka Afrikassa onkin.
Meidän Gambian siskot on varsinaisia lettimestareita ja harvase päivä letittävät kylän naisten hiuksia. Mekin ollaan saatu jo parit letit ja vielä varmaan yhdet uudet ehtii ottaa. Letti on wolofiksi lettu, hauska yhtymä suomen kieleen. Tämän innoittamana lupasimme kokata perheellemme suomalaisia lettuja.
|
Lapset hieman onnessaan tekemässä lettutaikinaa. |
|
Mestari työssään - africa style 😅 |
Niistä tuli varsinainen menestys täällä! Oilpannu löydettiin Banjulista, mutta mitään lastaa ei. Noo eipä muutako heittelemään lettuja kuin Aku Ankassa konsanaan - simsalabim, oltiin tietämättä varsinaisia lettumestareita. Sitten on saatukin useampaan otteeseen heitellä lettuja ja pitää lettupartyja, joihin ilmestyy aina vähän joka kulmalta sakkia😉
|
Pojat onnessaan 😂 |
Pitihän se ruveta vielä hifistelemään, kun ei edes Afrikassa tavoistaan pääse. Löydettiin kondensoitua maitoa ja siitä keittelimme kinuskia. Kaupungista veljet toi banaania ja omppuja. Letulle siis banaani- ja omenalohkoja kinuskilla, that's it! Siitä on kehkeytynyt kylän ykkösherkku ja maistu kyllä meillekin.
Oli siistiä päästä näkemään ja tekemään, miten nämä keksit tehdään. Ensin hakattiin kolme kuppia sokeria pieneksi, kilo jauhoja ja kolme kuppia öljyä sekaan. Kaikki kädellä sekaisin ja sitten vain lusikalla muotoilemaan keksejä. Keksit lautaselle ja iiiisoon "leivinuuniin" paistumaan. Iiihana tuoksu tulvi uunista, kun valmiit höyryävät keksit nostettiin ulos. Leipuri kiittää tällaisesta kokemuksesta! Samalla kertaapääsimme näkemään myös leipien valmistuksen.
|
Samassa uunissa valmistettiin myös paikallisia leipiä eli patonkeja. |
-Heidi
Millaista se sokeri on, kun se pitää hakata pieneksi?
VastaaPoistaTavallista hienosokeria, mut noihin kekseihin se piti saada todella hienojakoiseksi melkeen ku tomusokeri Suomessa.
VastaaPoista